נועם שטיין, M.A. במזרח אסיה, Kyoto U, יפן

נועם שטיין, תואר שני בלימודי מזרח אסיה, אוניברסיטת קיוטו, יפן.

ההזדמנות ללמוד במסגרת אקדמאית בחו"ל היא חוויה שתכלס גם אם אכתוב ספר שלם אני לא בטוח שניתן לתאר אותה בכללותה. בכל זאת, אם אוכל לצאת בהצהרה חד משמעית - להיות סטודנט בינלאומי זאת כנראה אחת מן ההתנסויות הטובות והמהנות ביותר שניתן לחוות.

אנסה לתמצת את השנה שלמדתי במסגרת התכנית לחילופי סטודנטים ביפן באמצעות שלוש קטגוריות:

לימודים

אוניברסיטת קיוטו היא אוניברסיטה גדולה ומאוד יפה. יש בה בניינים יפים, מרחב פתוח (עם עצי דובדבן!) והיא ממוקמת באזור מרכזי של קיוטו לצד מסעדות ואזורי בילוי. החלק המנהלתי שאחראי על הסטודנטים הבינלאומיים מעביר הדרכה די קפדנית ומתישה בימים הראשונים אבל זה כדאי על מנת להבין לאן בדיוק נוחתים (ארחיב בחלק של האנשים/תרבות). אני ממש ממליץ, ייתכן יותר מכל דבר אחר, לנצל את ההזדמנות ולהיכנס למעגל חברתי. ביפן נהוג להשתלב במסגרת חברתית (כמו חוג עצמאי שהסטודנטים מארגנים לעצמם) בכל תחום שניתן לחשוב עליו... מועדוני ספורט, ריקודים, להקות, חובבי מנגה/אנימה, חילופי שפות.... ועד האכלת טווסים (כן!). אני ממליץ לבדוק מראש איזה מעגלים יש באוני' ולבדוק אם ניתן להצטרף. מעבר לפעילות עצמה, זו דרך נפלאה להכיר יפנים ולקחת חלק במאפיין ייחודי במוסדות הלימוד ביפן.

 

למדתי במסגרת התואר השני ולכן כמות הקורסים שהייתי צריך לקחת הייתה קטנה משמעותית מתואר ראשון (להבנתי, לו"ז הלימודים של תואר ראשון באוני' קיוטו פחות או יותר דומה לאוניברסיטת ת"א). השתתפתי בסמינרים עם מרצים יפנים/לא יפנים וכולם היו נחמדים ומעניינים.

 

לאלו מכם שבאים עם רמה מסוימת של יפנית ורוצים לקדם אותה אני ממליץ בחום לא להסתמך *רק* על השיעורים באוניברסיטה (הם טובים אבל לא מספיקים). קל מאוד להישאב לתוך הבועה הכיפית של הסטודנטים הבינלאומיים, שם בעיקר מדברים באנגלית. מניסיוני האישי, אני כמובן ממליץ על המעגלים החברתיים, בנוסף פשוט ללכת לבתי קפה ולדבר עם הבעלים/סועדים (ולא חסר, בקיוטו יש המון בתי קפה קטנים ומגניבים שהבעלים/ות כמעט תמיד מעוניינים לפתוח בשיחה).

 

לבסוף, באוניברסיטה יש מוקד שנקרא Kizuna שנועד לעזור לסטודנטים בינלאומיים. הם מאוד נחמדים ומנסים לעזור בכל בעיה/בקשה. הם גם מפרסמים כל מיני אירועים חברתיים במייל.

טיולים

קיוטו בפני עצמה היא עיר עם היסטוריה ותרבות מאוד עשירה. מקדשים ומנזרים רבים מפוזרים בכל העיר, יחד עם אזור בילויים, מוזיאונים, קניות, שווקים, נהר ארוך יפה (מתאים לריצות/הליכות) והאוכל (ביפן בכלל) מדהים! (צמחונים יכולים לדעתי להסתדר יחסית טוב, כשרות וטבעונות יהיה יותר קשה). באופן טבעי, הסטודנטים הולכים (בד"כ עם סטודנטים מקומיים) למקדשים, ברים וקריוקי (לביישנים מאיתנו [כולל אני]- לא לוותר על קריוקי ביפן!). בפועל, כל יום בקיוטו יכול להיות טיול קטן למקדש או הר (קיוטו היא עיר שמוקפת בהרים, שבכולם ניתן לטרק). כמו כן, קיוטו היא עיר מרכזית שממוקמת לא רחוק (עד שעה ברכבת [התחבורה הציבורית מאוד נוחה ומסודרת]) מערים אחרות שלא כדאי לפספס כמו: נארה, קובה ואוסקה. בהתחשב בתקופה/עונה שתהיו ביפן, כך גם האטרקציות ישתנו (יפן היא ארץ בה ארבעת העונות מורגשות באופן בולט, לטוב ולרע). אני גם ממליץ להכין מראש רישיון ליפן (לא מסובך) ולשכור רכב עם חברים כדי לבלות סופ"ש במקומות שקשה יותר להגיע אליהם עם תחבורה ציבורית.

 

אנשים/תרבות

יפן ידועה כמדינה בעלת תרבות שלא תמיד פשוט קל לעכל או להבין. כמו כן, רבים מהיפנים לא דוברים רמה בסיסית של אנגלית. אולם בסופו של יום זה לא צריך להרתיע אתכם כלל! חיפוש זריז בגוגל/יו-טוב יכין אתכם להבדלי התרבויות שלפעמים מבלבלים (למשל, מיחזור וחוסר פחי אשפה ציבוריים). אלו מסוג הדברים שמסתגלים אליהם תוך כמה ימים ואין סיבה שזה ירתיע אתכם. ניתן להסתדר גם בלי השפה אבל אין ספק שגם ידע בסיסי ביפנית ישנה את החוויה בצורה משמעותית (ומי שמגיע בלי השפה גם יכול ללמוד במסגרת האוניברסיטה). רוב היפנים (הסטודנטים, בעלי מסעדות/ברים, אנשים שתפגשו בטיולים וכו') מאוד נחמדים ובאמת רוצים לדבר אתכם, וזה שווה את המאמץ. אתם יכולים למצוא את עצמכם אוכלים עם משפחה יפנית ארוחה משפחתית או הולכים איתם לחגוג את אחד הפסטיבלים הרבים שמתקיימים ביפן.

 

אשמח לעזור בשאלות נוספות (מחייה, מעונות, אוכל... כל דבר שעולה לכם לראש!)

במייל- noamstein88@gmail.com

מאחל לכל אחד ואחת שהות וחוויה מקסימה!

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>